Ce stim acum si nu stiam la inceput?
Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. La cateva luni bune distanta, ne dam seama ca 13-le acela a fost cat se poate de bun-augur. Asa cum fiecare client al nostru traieste floarea diferit, asa si noi in prima zi. Ai spune ca, pentru niste creativi care lucreaza cu stari, emotii si simboluri, ar fi trebuit sa ne alegem cu mai multa “precautie” data.
Insa, atunci unde ar mai fi bucuria ascunsa a descoperirii, a improvizatiei venite din creativitate si din inspiratie?
Nu stim altii cum sunt in prima lor zi, dar noi cand ne gandim la acel 13 octombrie in care am adunat toti prietenii in atelierul din Calea Victoriei nr 2, printre zeci de flori pe care le alesesem pe spranceana, ne vine sa punem de un workshop de antreprenoriat pentru viitorii business owneri.
Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodata - “intotdeauna fii atent la clientii tai. De cele mai multe ori au raspunsurile pe care le cauti.” Si asa a si fost la noi.
- Am fost “amenintati” sa nu fim “sedusi” de incasarile din primele zile. Sunt vanzari facute de prieteni. Nu am fost :). Ba chiar am incasat gresit prima plata oficiala.
- Teoria inaccesibilitatii e reala. In acea perioada, aveam o planta de ardei iute de la bunica noastra, care era singurul lucru ce nu era de vanzare in atelier, dar care era dorit de fiecare trecator si client. Roman sau strain.
- Am fost “amenintati” ca abia dupa incepe greul. Asa este. Au venit tavalug Sfintii Mihail si Gavril, Mos Nicolae, Craciunul si Anul Nou. Am trecut de la flori la braduti in mai putin de 45 de zile. Starea aceea pe care o ai cand ai “coada” la atelier e inegalabila.
- GIOIA a fost, in prima saptamana, plina de flori si plante suprinzatoare, pe care cu greu le-ai fi recunoscut dar care iti ramaneau pe retina chiar daca treceai cu privirea, pret de cateva secunde, pe langa noi. Pe masura ce saptamanile treceau, am imbogatit tabloul cu specii de sezon. Ne-am straduit sa le tinem proaspete, nealterate, fara sa intervenim in procesul ulterior culegerii cu niciun fel de aditiv. Cea mai mare surpriza? Sa constatam ca ni se intorceau clientii cu aceeasi remarca: “florile voastre chiar rezista.”
La fiecare pas, am fost inspirati de tine. In cursa pentru prospetime si cu gand la protejarea mediului, aducem flori putine, care sa poate sa fie vandute (deci, aruncate in numar cat mai mic). In plus, deshidratam petalele pentru confetti pentru a oferi acestui obicei o alternativa orientata catre mediu. Am creat aranjamente speciale cu flori uscate care au inceput sa se bucure de o reala apreciere. Planuim sa deschidem noi ateliere, sa “crestem” in laboratorul nostru secret floristi-artizani marca Gioia din mainile carora sa iasa buchete-poveste cu suflet.
Iti multumim. A fost confirmarea de care aveam nevoie. Te asteptam pe harfa rasturnata a ierburilor si florilor. Indiferent de anotimp, promitem sa te fermecam.